Blogi

Suunnittelijatiimi inspiraatiomatkalla Lontoossa

pintodesign
09.10.2015

Taas oli se aika vuodesta. Aika hakea inspiraatiota ja rentouttaa ajatusta! Lähdimme Tykon, Johannan ja Annin kanssa neljäksi päiväksi Lontoon Design-viikolle.

Syyskuun 24. – 27. päivät pyhitettiin viikon päätapahtumille Tent London & SuperBrands, 100% Design, London Design Festival ja Designjunction sekä Lontoon katutrendien ja ruokatrendien sisäänhengittämiseen. Jalkaan valittiin lenkkarit ja kameran muistit tyhjennettiin. Nukkua ei ehditty etukäteen varastoon, mutta se ei sikäli menoa haitannut kun suunnittelijathan elävät inspiraatiolla!

Lontooseen saapuminen jo itsessään innosti. Aurinko paistoi ja lämpöasteita oli useampi enemmän kun sydänyöllä kotoa lähtiessämme. Tapahtumissa ilahdutti tänäkin vuonna rentous, ajankohtaisuus sekä laaja kirjo eri yrityksiä ja suunnittelijatahoja. Tänä vuonna tapahtumat olivat saaneet osittain uusia lokaatioita, mikä lisäsi kiinnostavuutta entisestään. Varsinaisten messuhallien sijaan Design-tapahtumat valtaavat museoita, käytöstä poistuneita tehtaita ja satoja vuosia vanhoja rakennuksia.

Kalusteissa muotokieli on keventynyt ja pehmentynyt eli iloksemme ”50-lukulaistunut”. Joillain osastoilla näkyi viitteitä myös keväällä Tukholman huonekalumessuilla säväyttäneestä 70-luvun väri- ja muotokielimaailmasta. Tämäkin osaltaan innoittaa, joskin tyyli varmasti jakaa mielipiteitä. Omiin suosikkeihini kuuluu tältä aikakaudelta lämpimät punaruskeat sävyt, lastulevy (josta löytyy nykyään monenlaisia variaatioita) ja korkki.

Taideteollisen muotoilun vastapainona työtilakalusteet ja tilanjakoratkaisut valtasivat entistä isompaa alaa 100% Design-tapahtumassa, jossa näytteilleasettajina on pääosin isommat yritykset. Täältä löytyi uutuuksia myös siirrettävien väliseinien, keittiökalusteiden ja lämpöpattereiden osalta. Pyyhepatterita jos joskus saan hotellihuoneeseen valita, niin Portugalilaiselta Foursteeliltä löytyy helmiä! Näillä mestoilla tuli vastaan myös tuttuja ihmisiä ja tuotteita, nimittäin suomalaisen Frameryn puhelinkopit! Jee jee ja koppiin huutamaan siihen puhelimeen! Niin meillä Pintossakin tehdään.

Niin ikään materiaaleissa tuli vastaan paljon vanhoja tuttuja, mutta lisäksi paljon uusia pintakäsittelyjä ja ekomateriaaleja. Vuoden väripaletti oli koottu useamman toimijan taholta ja kauan kaipaamamme väripipettikin oli viimein keksitty! Paletten Cube ”Portable color digitizer” on vastaus huutoomme väripipetistä, joka lukee minkä tahansa pinnan värin ja ilmoittaa sen tarkan värikoodin. Värikoodin lukua varten pipettikuution mukana tulee ohjelmisto koneelle. Tämä on laitettava tilaukseen!

Kivimateriaalit, käsin maalatut keraamiset pinnat, printtilaatat, printtikankaat, metallit. Materiaalien kirjo oli runsas, mutta puu ja nahka veivät tälläkin kertaa voiton. Puu, viimeiseen asti hiottuna, veti puusepänkoulutuksen saaneita käsiäni puoleensa useammallakin osastolla. Dome Studion puusta työstetyt laatat olivat kauniit, ja sopivat erittäin hyvin skandinaavisiin tiloihin. Täällä kun pelkät puupaneelit on jo nähty. Myös liukuvärjätyt, paksusti lakatut pienet puupöydät sytyttivät. Niiden pintakäsittely vei ajatukset suoraan avaruuteen, joka teemana on Pintolaisia kollektiivisesti kiehtova. Smile Plasticin kierrätysmuovista tehdyt pöytätasot toivoisin päätyvän seuraavaan uuteen suunnittelemaani ravintololaan kun taas italialaisen keittiövalmistajan senkkikalusteeseen piilotetun minikeittiön haluaisin ehdottomasti omaan yksiööni.

Kustannustehokkaat räätälöinnit näkyivät aiempaa selvemmin kalustevalmistajien tuotteissa. Augmented reality on kotiutunut mobiilikäyttiksellä käytettäviin ostossovelluksiin, näistä esimerkkeinä Tylko. Ostostenteon saralla näkyi muutakin edistyksellistä, sillä tavaratalojen näyteikkunoissa kolmi- ja neliulotteinen elämyksellisyys alkaa valtaamaan alaa perinteiseltä ikkunasomistukselta. Muun muassa Selfridgesin näyteikkunoissa kolmiulotteiset kukat kukkivat näyttävästi jatkuen myös julkisivussa näyteikkunalasin ulkopuolella. Kävimme tutustumassa myös Selfridgesin ravintolamaailmaan, makeisosastolle ja juomaosastolle. Nämä kun ovat erityisesti Pinton arkipäivän suunnittelukohteita. Melko perinteistä oli tavaratalosuunnittelu vielä Lontoossakin, mutta viereisessä rakennuksessa oli esillä Tom Dixonin tulevaisuuden Retail-konsepti, joten sinne suuntasimme suurin odotuksin! Dixonin konsepti oli kenties toteutukseltaan hieman kömpelö, mutta ajatusta siinä varmasti on. Tilaa ei jaettu enää selkeästi eri osastoihin vaan tavaratalodemossa kuljettiin kaupallisista elämystiloista toiseen ja välillä saattoi hengähtää kahvilassa tai seurata valokuvausstudion tapahtumia. Tosin täällä kahvi oli liian kallista ja valokuvausstudio tyhjä, mutta ideasta saimme kiinni! Tehokasta modulaarisuutta ja yhdenmukaista hyllyjärjestelmää tässä konseptissa ei nähty, mutta jonkinlainen platform-ajattelu taustalta kuitenkin löytynee.

Lontoon katukuvasta, jo pelkästään rakennusten ja liiketilojen julkisivuista löytyy niin paljon monimuotoisuutta ja persoonallisuutta, että Suomen tarkoin säädeltyä kaupunkikuvaa tuntuu tylsältä edes ajatella. Tiilet, mustat metalli- ja maalipinnat, graffitit, liukuovet, arkkitehtooniset ulokkeet, suuret ja pienet valomainokset, kisällinkyltit, ikkunalaudat, istutukset. Niitä kaikkea ja paljon muuta näkyi yllin kyllin. Meidän suunnittelijoiden tehtävänä Pintossakin on ehdottomasti tuoda julkisivusuunnitelmiimme lisää eloa nykyisiä määräyksiä haastaen. Ehkäpä jonakin päivänä elämyksellisyydelle ja persoonallisuudelle on myös Helsingin katukuvassa tilaa!

Päätapahtumien lisäksi tiimimme ehti katsastamaan tiedemuseon, V&A museon sekä Royal College of Artsin loppunäyttelyn. Shoppailuista riittää varmasti maininta, että useampi punta ehdittiin tuhlaamaan Brick Lanen vintagekaupoilla ja muotiputiikeissa. (Omalta osaltani katse kaupoillakin kiinnittyi enemmän esillepanoratkaisuihin ja hyllyjärjestelmiin kun itse myyntiartikkeleihin, mutta mihinkäs suunnittelija silmiltään pääsisi? Kaupoillakaan.)

Ravintolapuolella kahviloiden ja työtilojen tai kahviloiden ja kauppojen yhdistelmät innostavat. (Haaveenamme on Pintossakin avata useammin oveamme ja keitellä ohikulkijoille kahvia, jos ei ihan kahvilatasolla (vaikka meillä kolme baristaa onkin töissä) niin ainakin luovuuden ja avoimuuden nimissä.) Lisäksi tutustuimme aasialaisiin keittiöihin, Ace Hoteliin, Byron-ketjun paikkoihin ja lukuisiin muihin ravintoloihin vähintään pikavisiittien muodossa. Henkilökohtaisena suosikkina edelleen, vuodesta toiseen Byronin burgerit!

Kilometrejä lenkkareihin kertyi about 60 km ja valokuvia kameroihin lähemmäs 1000 per kamera. Viimeisen aamun kruunasi täyttävä englantilainen aamupala ja ennen lentokoneeseen nousua aikaa oli vielä yhdelle, nopealle museovisiitille!

Kiitos Lontoo, inspiraation metsästäjiä et petä koskaan!

-Anna Ojajärvi, Head of Design

None

None